hasznos tanácsok

2016.05.16.

Költöztetés Gödöllő, Veresegyház és Dunakeszi környékén is

 

Okos tippek költözéshez

Költözni csak pontosan és szépen érdemes. Semmiképpen sem felkészületlenül, az összes cuccot fél óra alatt összedobálva, a költöztetők érkezése előtt.

Az első költözés a legnehezebb. Később már rutinból megy a pakolás, és a szervezkedés, anélkül, hogy ideg-összeroppanást kapnánk a végére. Mielőtt még bárminek nekifognánk, üljünk le egy nyugodt sarokba, és készítsünk egy listát az elvégzendő feladatokról. Sok helyet hagyjunk a papír alján, mert a teendők száma a költözés napjának közeledtével nőni fog.

Első lépés, a dobozok beszerzése. Dobozok helyett szóba jöhetnek még óriási szemeteszsákok. Vastag, masszív fajtát válasszunk. A dobozokat és a zsákokat címkézzük fel, és jelezzük, ha valami törékeny, vagy könnyen sérül.

Miután megvannak a dobozok, jöhet a csomagolás. Alapszabály, hogy csomagolás közben valami úgyis eltörik, vagy örökre eltűnik a dobozok és a zsákok alján. Gondoljuk át, hogy mit akarunk magunkkal vinni. A legegyszerűbb válasz a mindent. Költözés előtt azonban nem árt feltérképezni az új ház, lakás felszereltségét, mert felesleges lenne egy második mosógépet odaszállítani, ha az előző tulaj egy teljesen jó állapotút hagyott ott.

 

Dobozolás

Fontos, hogy jó minőségű költöztető dobozokat vásároljunk, mert a dobozoknak bírnia kell a bennük lévő súlyt. Legyen kellő vastagságú a dobozok fala. A vastagság azért fontos, hogy pakolható legyen például a teherautó platóján. Ne rogyjon össze, ne szakadjon szét a doboz.

Ha a dobozokat pakoljuk, akkor ügyeljünk a súlyokra is.

Például, félig rakjuk meg könyvekkel és félig ruhával. Egy telerakott doboz könyvekkel meghaladhatja az 50-60 kg-ot is.

Hogy helyet, és csomagolóanyagot spórolj, csavard törölközőkbe, és konyharuhákba a törékeny tárgyakat. Kicsomagolás után úgyis megy minden a mosógépbe. A költöztetés jó ok arra, hogy kitisztítsunk olyan dolgokat, amikre nincs mindennap idő. Például a kanapé huzatát, a szőnyegeket, és az összes függönyt.

Konyhai felszereléseket (tányérokat, poharakat, étkészleteket, teás-kávés készleteket) szigorúan újságpapírba csomagolva pakoljuk be a dobozokba. Minden kirakott sor közé rakjanak egy hullám papír réteget, ami megadja a merevítést, és a rezgést csillapítja. Fontos a dobozokat felcímkézni, és ráírni, hogy mit tartalmaznak, főleg a törékeny dolgok miatt. Megkönnyítik ezzel a pakolás dolgát, és segítenek abban, hogy mi hova kerüljön a költözés közben.

 

Zsákolás

Minden esetben pakoljunk zsákokba is! Például ágyneműket, ruhákat, törülközőket, pokrócokat. Ez azért fontos, mert a teherautó pakolásakor minden esetben ki kell tölteni a teret. A kisebb réseket meg kell szüntetni, hogy ne mozogjon a rakomány. Például a szekrény tetejére, vagy az oldalához kerülhetnek a zsákok. A zsákok jóval olcsóbbak, mint a dobozok, így pénzt spórolhatunk meg. Különben sem lehet mindent bedobozolni. Fontos, hogy a zsákokat is fel kell címkézni, és ráírni, hogy mit tartalmaznak.

Ha ehhez hasonlóan vagy így készült el a dobozolás és a zsákolás, akkor Ön nagyban hozzájárult ahhoz, hogy leredukálja költözés közbeni sérüléseket, töréseket. A többi már a szakemberek dolga.

Próbáljunk szobánként csomagolni, így nem kell órákig keresgélni mi hiányzik még a nappaliból. Minden családtagnak pakoljunk be egy bőröndöt, a legszükségesebb ruhákkal, tisztálkodó eszközökkel, gyógyszerekkel, hogy ne kelljen áttúrni a kupacot egy tiszta pólóért. Csinálj olyan dobozokat, amikbe azokat a dolgokat pakold, amikre a legelőször szükséged lesz.

Készíts fotókat az elektromos eszközök kábelezéséről, hogy ne kelljen órákig szenvedni az újrakábelezéssel. Tegyük a képet a dobozba, vagy ragasszuk a doboz tetejére. Próbáljuk az összes kütyüt a saját dobozában szállítani. Ha már nincs meg az eredeti doboz, akkor készítsünk dupla csomagolást, hogy semmi ne sérüljön meg.

Szortírozzuk át az évek során felhalmozott kacatokat, dobáljunk ki mindent, aminek már senki nem veszi a hasznát, és adományozzuk el azt, aminek valaki még örülni tud.

 

Mozdulj, mozdíts

Következhet a költöztetés megszervezése. A legegyszerűbb, de költségesebb megoldás, ha profikra bízzuk a dolgot. Így legalább nem kell azon idegeskedni, hogy minden időben, és egy darabban eljut-e az új lakásba.

Néhányan kérik páncélszekrény, zongora, vagy egyéb extrémen nehéz tárgy szállítását, de költöztettünk már terráriumot is. Szerencsére a tulajdonos előtte kivette belőle a kígyót. Bár már vannak direkt akváriumok és terráriumok szállítására szakosodott cégek is.

A legtöbben csak bútorokat és dobozokat szállíttatnak, de vittünk már új helyre komplett konditermet, és jó néhány irodát is. A legnagyobb hiba, amit a családok véteni szoktak, hogy az érkezésünkkor még kétségbeesetten dobálják a cuccaikat a dobozokba. Mire mi odaérünk, már minden doboz és bútorajtó legyen leragasztva, az állatok elzárva, a család indulásra készen. A megfelelő időbeosztás a legfontosabb.

A legegyszerűbb, és a legköltséghatékonyabb megoldás, ha körbe telefonáljuk a barátainkat, vagy létrehozunk a költözésnek egy külön eseményt Facebookon. Süssünk néhány tepsi süteményt, egy kis fasírtot, vagy csináljunk szendvicseket, és vegyünk üdítőt a költöztető csapatnak. Így az egész inkább egy kellemes piknikhez hasonlít, és legalább megháláljuk a segítséget.

A költözés napján vigyük el gyermekeinket a nagyihoz, vagy valamelyik segítőkész barátnőhöz. Csak hátráltatnák a pakolást, és egész nap őket kellene kerülgetni. Miután megérkezünk az új lakásba, ellenőrizzük, hogy az összes doboz megvan-e. Kicsomagolásánál is mindig csak egy szobára koncentráljunk, és tűzzünk ki magunk elé egy időlimitet, ami alatt az összes dobozt kiürítjük. Így elkerülhető, hogy még hónapok múlva is a telipakolt dobozokat kelljen kerülgetni.

Költöztetés Gödöllő, Veresegyház és Dunakeszi környékén is!